Palmesøndag på en mandag

Velkomst
Det er en mærkelig tid, vi lever i, og præsten prædiker over palmesøndagens evangelium på en mandag. Jeg håber, I kan bære over med mig.
Først en glædelig påske til jer alle. Jeg håber, I får et smil, en besked eller et telefonopkald fra dem, I holder af. Og jeg vil opfordre jer til at ringe, skrive eller sende et ekstra smil. Det varmer mere, end man tror, især i denne tid.

Bøn
Herre, vi kommer frem for dig i denne tid for at høre om din kærlighed.
Lad os mødes af din ånd, så vi er åbne for dit ord.
Lad ordet komme til os, hvor vi hver især står.
Og lad os leve med dig og møder andre med din kærlighed.

Læsning
Ordene fra Bibelen i dag kommer fra Johannesevangeliet kapitel 12, vers 1-16. I skal være velkomne til at finde jeres Bibel og læse med.

Prædiken

Palmesøndag er dagen, hvor Jesus rider ind i byen Jerusalem og træder frem for masserne i en fælles fredfyldt march. På mange måder er dette indtog en glædelig protest mod det samfund, der var imod jøderne. Og en hyldest til ham, de ser hen mod og frem mod.
Sådanne scenarier er næsten utænkelige i dag. Hvilket festoptog ville Jesus blive mødt af i dag? Tomme gader og en verden i krise, en verden, hvor vi knapt nok ser hinanden. Med flere meters afstand, ingen kram eller knus. Ingen fælles fejring.
Og hvor regeringer og myndigheder kæmper for, at vi ikke skal dø. Og i et øjeblik kæmpede regeringen for en påskefejring i kirken, som dog blev stoppet af kirken selv.

På mange måder er denne palmesøndag noget andet, end den plejer. En Jesus, der kommer ind i byen på et æsel, må vi se langt efter i denne tid. Den ydmyge konge, der kommer til sit folk, er udeblevet, eller vi er udeblevet.
I dag møder vi lukkede døre. Kirkens mursten er låst af. Der er ingen til at fejre. Ingen fælles jubel eller lovsang. Nej, der er tomt og stille.

Næsten som om ugens kommende begivenheder allerede har taget forskud på det, vi ved vil ske.
Nemlig døden lang fredag, en stilhed, en smerte, en tvivl og et råb om hjælp.

Min Gud min Gud, hvorfor har du forladt mig?

Min Gud min Gud, hvorfor kan jeg ikke ______________?

Er der nogen, der hører min klage midt i alt det her.
Og tre dage senere den tomme grav, der skriger til verden, ligesom kirkernes sale skriger til verden, den er tom, de er tomme.
Der er intet at finde her.

Eller måske er kirken slet ikke lukket og død? Måske er kirken snarere mere levende, end den har været længe. Kirkedøren er låst, men troen lever iblandt os.

Troen er i folket.

Kirken er ikke bygningen, de låste døre. Men kirken er levende mennesker med levende ord.
Mennesker. der er tvunget til at søge nye steder, tvunget til at lade ordet tale i nye sale – online sale. Og danskerne lytter med, beder med og synger med på salmer såvel som højskolesange.

De sidste mange dage har jeg haft en sang kørende i mit hoved, nemlig Nu kommer fuglene. Det kulminerede med, at den live på tv-skærmen i bedste sendetid fredag aften blev sunget med på af tusindvis af danskere i DR1’s fællessang. Det kan næste ikke findes en bedre opstandelsessalme i denne tid. En hel nation, der er fælles i sang for bedre tider, et sammenhold, en kærlighed. Og samtidig en stærk påskeforkyndelse fra et helt folk, bevidst eller ubevist. Et ydmygt og dog smukt indtog i verden.
En næstekærlighed og et håb, sendt fra børn og voksne på bamsejagt gennem gaderne, regnbuer for håb, #Detblivergodtigen og en verden i fælles bøn.

Nej, jeg tror ikke, kirken er død. Jeg tror ikke, palmesøndags manglende forsamlinger i store skarer ødelægger det på nogen måde, omend jeg ved, at andre end mig savner det.
Nej, jeg tror, kirken lever, og den gør det i bedste velgående. Aldrig har man kunne syge med på så mange salmer og sange og hørt evangeliet over så mange steder, Facebook, YouTube, Radio og TV.
Forkyndelsen om Jesus liv, død og opstandelse har sjældent haft bedre vilkår.

Nej, kirken er ikke død. Men bygningen er lukket, og i stedet hører vi evangeliet i de små hjem, i de tomme gader, i de tomme kirker om den tomme grav.
Hosianna! Velsignet være han, som kommer, i Herrens navn, Israels konge!

Salme
Dagens salme, kan I lytte med på ved brug af linket her:
Det er: Min Jesus lad mit hjerte få. Sunget af Prinsens Musikkorps, Viborg Domkirkes Ungdomskor og Viborg Domkantori.